Sponsor Advertisement

Bendeac -cel din spatele micului ecran

De la varsta de 8 ani era inzestrat pentru meseria de actor insotindu-si parintii la teatru si ramanand uimit de magia care ii cuprindea intreaga fiinta . Era capabil sa imite personalitati faimoase ca Toma Caragiu ,Ceausescu ,Jean Constantin etc... In fiecare seara de vineri mama sa isi invita vecinii pentru a petrece o seara linistita la un taifas glumind pe seama vremurilor in timp ce micul Bendeac isi pregatea numerele de satira si la prima solicitare a mamei printr-un simplu : "Hai mai Mihai mai imita-ne pe cineva ! ",acesta intra imediat in stare reusind sa stranga coada la usa mamei unde vecinii lui se amuzau copios de talentul lui.O intamplare care cu adevarat i-a marcat viata a fost atunci cand in timpul unui spectacol al Teatrului de Comedie in plina actiune si tensiune a unei batai intre personaje o moneda aurie a cazut din mana unui alt actor rostogolindu-se usor usor catre botul scenei si ajungand intr-un final intre picioarele lui Mihai care ,coplesit de emotie a asteptat pana la pauza pentru a putea ridica acea comoara si a o strange la piept.
Bendeac (cel din spatele micului ecran)

Bendeac (cel din spatele micului ecran)


Bendeac (cel din spatele micului ecran)



-Mihai Bendeac :,,Am simtit toate senzatiile pe care un om le poate avea simultan ,fiorii ,extazul ,emotia ,frica ,bucuria ... In mijlocul unui conflict intre actori moneda a sarit efectiv din palma unui alt actor . O priveam ca si cum viata mea depindea de acea mica moneda ,o priveam usor incetisior ,se rostogolea usor usor spre marginea scenei iar in acel moment am spus : ,,A mea este !",apoi minunea s-a intamplat moneda a cazut fix la picioarele mele . Am asteptat emotionat pana la pauza cu moneda prinsa bine intre ambele picioare apoi am luat-o si am strans-o la piept ca pe o adevarata comoara . Ceea ce-i conferea valoare inestimabila in ochii mei este faptul ca era de pe scena ,un loc magic."
     Si-a rugat mama sa-l duca sa invete teatru iar aceasta i-a ascultat dorinta ducandu-l la o scoala populara de arte unde a practicat teatrul timp de 2 ani de zile .
Era un tip caruia ii convenea mai mult singuratatea din camera lui unde patrundea in universul sau plin de vise ,de fantasme ,de fantezii ,de bucurii ,framantari ,tristetii ,momente de extaz . Scria foarte mult aproape 18 ore pe zi scria iar mama lui nu stia ce tot insemneaza fiul ei ce umplea sute de caiete si mii de foi cu insemnari despre vise ,ganduri si pareri probabil .


Bendeac (cel din spatele micului ecran)
-Mihai Bendeac : ,,De fiecare data cand eram trist sau in momente de  depresie luam un stilou si pe o foaie scriam lucrurile rele despre mine iar pe cealalta lucrurile bune . De fiecare data umpleam 3 foi cu lucruri bune de care eram constient fara sa ma supraapreciez si doar 3 randuri de defecte si noncalitati pe care le aveam . Imi placea foarte mult sa citesc Molie're si eram nemultumit de faptul ca la scoala nimeni nu ma punea sa citesc Molie're.Preferam linistea si singuratatea camerei mele in care din propria imaginatie si pricepere imi organizam propriile momente teatrale improvizate . Ma plimbam foarte mult prin camera recitand in soapta versuri iar cand ma simteam inspirat si totusi intimidat luam un pahar si ascultam la usa sa nu cumva sa ma urmareasca cineva in timp ce repetam . Imi organizam momente in care doar salutam anumiti oameni in postura unei mari vedete care isi saluta mandru fanii . Nu am sperat ca voi fi actor ci stiam ca voi fi pentru ca asa se intampla lucrurile in viata . Nu trebuie sa speri ci trebuie sa sti !Umpleam mii de foi cu autografe pe care le consideram ca un fel de exercitiu pentru gloriosul cliseu cinematografic "Va urma ...".''

Bendeac (cel din spatele micului ecran)
Si se pare ca de atunci si pana acum semnatura sa a ramas aceeasi, nu si-a schimbat absolut forma sau pozitia pe hartie ramanand la fel de sincera si de fermecatoare .Acum dupa 2 ani de scoala populara de arte ,4 ani de faculate , 2 ani de master ,16 ani de teatru in postura de actor profesionist , show-uri televizate de un  succes urias ,spectacole de teatru cu casa inchisa si ropote de aplauze dar mai nou spectacole umoristice "live", Bendeac nu mai are de ce sa se ascunda izolandu-se intr-o camera fiindui frica sa nu fie ascultat .Lumea il cunoaste pe Bendeac dupa cum scrie in ziarele de scandal dar si in iesirile lui de moment uneori cam deplasate pe contul sau de Facebook.Totusi acest actor reprezinta un monstru al scenei care toata viata si-a dorit sa faca teatru pentru toti reusind sa absoarba chiar si cel mai inapoiat satean de munte dar si cel mai cizelat orasean .I-a iesit aceasta chestie deoarece la fiecare reprezentatie fie televizata fie pe o scena de teatru fiecare spectator uita de ceea ce scrie in presa despre Bendeac si-l descopera uimiti pe actorul Mihai Bendeac .Este dupa parerea mea unul dintre cei mai spontani ,sinceri si tehnici actori pe care ii are Romania .Cu siguranta ca peste 10 ani lui Bendeac i se va zice "maestre" .
Ceea ce l-a dezavantajat insa pe Bendeac in ochii publicului sau au fost in special aparitiile in show-urile de satira si comedie pe care le-a realizat pana acum deoarece el singur si-a dat seama ca umorul fin al lui Toma Caragiu ce-l caracterizeaza nu mai prinde la publicul de astazi . Pentru cei ce nu cunosc sensul a ceea ce vroia sa arate si sa demonstreze Bendeac in acele show-uri trebuie sa afle ca se numeau spectacole de revista . Urmarea sa dea o noua forma teatrului mult mai accesibila pentru publicul din ziua de azi ce s-a plictisit de Caragiale si Shakespeare.Bendeac este un actor complet care ar putea ajunge cu siguranta cel mai mare actor roman daca si-ar afisa intreaga lui persoana si si-ar doza talentul si puterea de munca in scopuri nobile si nu pentru ridicol. Ca si actor este unul autentic care are capacitatea de a depista imediat ridicolul ,un geniu al comediei si al improvizatiei . Ceea ce-l caracterizeaza in general pe Bendeac ca si actor este spontaneitatea . Chiar maestrul Florin Piersic i-a spus ca lui i se pare ca nu se pregateste niciodata pentru un rol si ca pur si simplu creeaza pe loc un personaj cu tot cu simtaminte .Asta demonstreaza capacitatile de geniu al scenei pe care Bendeac le are .


Toti se intreaba cum a devenit Bendeac actor . Ei bine , dupa cum a declarat si el primele meserii pe care vroia sa le aiba erau de : antrenor ,cantaret ,contabil si avocat(din cauza unei fete) .
Bendeac (cel din spatele micului ecran)
Bendeac a crezut ca daca va devenii un mare avocat va fi plin de bani imaginandu-se peste 10 ani intr-o benzinarie dandu-se jos din super masina lui cu trabucul in gura imbracat de lux iar fata pe care o placea va trece pe langa el iar el miseleste ii va zambi si ii va face semn sa urce cu el in masina iar ea fermecata va porni in drumul spre o frumoasa poveste de dragoste . Cum il stim pe Bendeac un perseverent obsesiv care atunci cand are un fix nu se lasa pana nu si-l indeplineste s-a apucat sa studieze tot ce se putea sti despre justitie si avocatura . Vazandu-l extrem de debusolat tatal sau i-a smuls cartea despre avocatura din mana si i-a aruncat-o pe jos apoi a zambit si i-a daruit o carte despre Toma Caragiu  pe care Bendeac a citit-o intr-o noapte si imediat dupa ce a terminat-o s-a dus la baie sa faca pipi si in timp ce facea pipi a avut acea viziune . Si-a dat seama ca daca se va face actor poate sa fie tot ceea ce-si doreste : cantaret ,super erou ,avocat  ,antrenor etc ... Din acel moment Bendeac a stiut ce va face toata viata .Inainte de terminarea liceului chiar in ultimul an in al doilea semestru s-a dus la Teatrul Metropolis pentru a sustine un casting ca si actor amator . Acolo l-a intalnit pe cel care l-a pregatit pentru admiterea la U.N.A.T.C ,actorul George Ivascu alaturi de care a debutat in primul lui spectacol "Doi tineri din Verona" unde a avut rolul principal datorita talentului sau de geniu . I se prezicea un viitor fabulos in lumea teatrului dramatic dupa reprezentatiile fabuloase in care a dat nastere unor personaje monumentale din dramaturgia  interbelica a lui Sheakespeare si Molie're.La admiterea pentru U.N.A.T.C s-a prezentat cu tupeu cu monologul "A fi sau a nu fi " insa la insistentele unui sufleur al universitatii a schimbat imediat dramatismul pe comedia clasica intr-un monolog fabulos scris de marele actor Petre Liciu "Dragan ".Spre bucuria lui enorma dar si spre surprinderea prietenilor si parintilor Bendeac a intrat al 2-lea la U.N.A.T.C. Tatal sau era mandru de fiul lui pentru faptul ca a intrat printre primii insa nu era deloc de acord cu ideea ca fiul sau se devina actor stiind ca este o meserie fara baze financiare foarte instabila .Talent brut ce te face sa trepidezi , acest lucru l-a ajutat pe Bendeac sa impresioneze comisia de evaluare . In ultimul an de master in care isi dadea licenta pentru a obtine titlul de actor profesionist Bendeac a sustinut un spectacol de tip examen in studioul studentilor la teatru si actorie  Casandra . A interpretat memorabilul rol al lui Richard al 3-lea de Shakespeare unde a reusit sa il interpreteze pe acel criminal inconstient de faptele sale intr-un mod in care nimeni nu-l va mai interpreta niciodata.Acesta a vrut sa se axeze mai mult pe conditia lui de actor de teatru punand bazele unui proiect de scurta durata din cauza presiunilor venite din partea conducerii ce avea ca scop sa readuca teatrul pe micul ecrand Teatru T.V.
Printre Show-urile de mare valoare care nu contineau nimic din sfera satirei si  a mondenitatilor a fost show-l realizat in memoria marelui umorist Dan Mihaescu . "Romanii au artisti" a fost un show comic de tip ventage exact cum se facea acum 70 de ani pe vremea lui Toma Caragiu ,Dem Radulescu ,Jean Constantin . Cu ajutorul lui Dan Mihaescu Bendeac a scris texte si a regizat momente umoristice pentru acest proiect care ar fi putut intra in istorie daca cei din conducerea Antenei 1 nu interveneau presandu-l pe Bendeac sa puna capat acelui show deoarece nu se incadra in categoriile de content al trustului .
Dupa ce si-a prezentat in mod indirect demisia de la postul Antena 1 Bendeac a revenit dupa aproape jumatate de an "pe sticla" cu un nou show de satira si comedie difuzat pe Prima T.V care a durat doar o luna  . De la acel show Bendeac a disparut complet de pe T.V. si s-a rezumat la a sustine mai multe spectacole de teatru si show-uri de Stand Up Comedy in diferite orase ale tarii dar si in strainatate . Sunt sigur ca revenirea lui Bendeac la T.V. se va face in stil mare si va infatisa un alt fel de Bendeac ,unul in postura de geniu experimentat al comediei care va da un nou sens rasului .



Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu